IST en SOLL: wat betekenen deze begrippen in boekhouding en finance?
IST en SOLL methode – Als het gaat om boekhouding is het belangrijk dat de cijfers altijd kloppen. Of een bedrijf nu winst of verlies maakt, de cijfers moeten in orde zijn. Dit is zowel intern belangrijk, maar ook voor mogelijke investeerders en voor de Belastingdienst. Een Bekende methode om te controleren of alle cijfers kloppen en waar men naartoe wil is de IST en SOLL methode.
Wat betekent IST en SOLL
Een IST SOLL analyse bestaat uit twee onderdelen IST en SOLL. IST staat voor de beginsituatie of de werkelijke waarde. SOLL staat voor het doel.
IST
IST is het Duitse woord voor ´is´. Kortom, het laat zien wat de huidige situatie van de financiën is. Het gaat om datgene wat op dit moment is vastgesteld. Het bestaat onder andere uit de volgende zaken; de omzet, kosten en de werkelijke winst of verlies. IST staat voor de werkelijke prestaties over een bepaalde periode.
SOLL
SOLL is het Duitse woord voor ´moet´ of ´moeten´. Het gaat hierbij om het financiële doel van de onderneming en de wenselijke uitkomst over een bepaalde periode. Veel bedrijven geven aan het begin van een fiscaal jaar aan wat de financiële doelen zijn en hoe de begroting eruit zal gaan zien. Het gaat hier om SOLL. Onder SOLL vallen zowel vastgestelde budgetten als voorspellingen en doelen.
Waarom is IST en SOLL belangrijk?
IST en SOLL vaststellen geeft een bedrijf de kans om meer inzicht te krijgen in de financiën. Door IST vast te stellen is er een bepaalde beginwaarde. Dit geeft bedrijven inzicht in de huidige situatie. SOLL laat zien waar men met het bedrijf naartoe wil.
IST SOLL Gap-analyse
Door te kijken hoe IST en SOLL zich tot elkaar verhouden kan er een analyse gemaakt worden van de afwijkingen. Dit noemen we ook wel de Gap-analyse. Met behulp van deze informatie kan men plannen bijsturen en verbeteren. Bovendien kunnen er strategische beslissingen genomen worden om ervoor te zorgen dat SOLL gerealiseerd wordt.
IST SOLL analyse uitvoeren
Wil je de IST SOLL Gap bepalen dan is het noodzakelijk om een analyse uit te voeren. Deze analyse zal je laten zien wat de Gap is, zodat je stappen kunt nemen om IST en SOLL dichter bij elkaar te brengen. Dit zijn de stappen die je moet doorlopen om een IST SOLL analyse uit te voeren.
1. Stel IST vast
De eerste stap is om te bepalen hoe het er op dit moment voor staat op het gebied van de financiën. Het is in deze stap belangrijk dat de financiële gegevens zo accuraat mogelijk zijn. Gebruik de meest recente cijfers om IST te bepalen.
2. Stel SOLL vast
De volgende stap is het vaststellen van SOLL. Waar wil je als bedrijf naartoe. Weest hierin zo concreet mogelijk. Kies dus niet voor ´meer winst maken´, maar maak het specifiek. ´We willen dit jaar 6% meer winst maken´. Naast het concreet maken van SOLL is het ook belangrijk om realistisch te blijven. Het is niet slecht om ambities te hebben, maar niet haalbare doelen kunnen demotiverend werken en zullen mogelijke investeerders afschrikken.
3. Stel de Gap vast
Voordat je met IST en SOLL aan de slag gaat zal er tussen beide een gat zijn, oftewel de Gap. Bekijk hoe groot het verschil is en wat je als bedrijf kunt doen om het gat te dichten of het gat minder groot te maken. Maak op basis van de bevindingen een actieplan. Neem in dit plan op welke acties in de komende periode op de agenda staan om het gat tussen IST en SOLL kleiner te maken.
4. Monitoring en bijstellen
Als er een plan is om de Gap tussen IST en SOLL te dichten is het tijd om het in werking te stellen en te monitoren. Plan regelmatige evaluatiemomenten om te achterhalen hoe het met de voortgang staat. Stel indien nodig bij.
Ik ben Fien, een enthousiaste schrijver met een brede interesse in uiteenlopende onderwerpen. Of het nu gaat om lifestyle, psychologie, wetenschap of actuele ontwikkelingen, ik geniet ervan om diep in een onderwerp te duiken en mijn inzichten op een heldere en boeiende manier te delen. Mijn doel is om lezers te informeren, inspireren en aan het denken te zetten. Schrijven is voor mij een creatieve manier om kennis over te brengen en verhalen tot leven te brengen. Met een nieuwsgierige blik en een vlotte pen blijf ik voortdurend op zoek naar interessante invalshoeken en nieuwe perspectieven.