Op de hoogte stellen of brengen: wat is correct en wanneer gebruik je welke?

Op de hoogte brengen of stellen –  De Nederlandse taal kan soms best verwarrend zijn. We hebben heel veel uitdrukkingen en heel veel manieren om een boodschap over te brengen. Dat brengt ons bij de vraag of het ´op de hoogte stellen´ of ´brengen´ is. Dit is het antwoord.

Is het op de hoogte brengen of stellen?

Is het ´op de hoogte brengen´ of ´stellen´. Het korte antwoord is dat beide varianten goed zijn. Zowel iemand op de hoogte stellen en iemand op de hoogte brengen zijn correcte zinnen om in het Nederlands te gebruiken. Beide betekenen dat je iets aan iemand wil meedelen of iemand ergens over wil informeren.

Wanneer gebruik je op de hoogte brengen of op de hoogte stellen?

Ondanks dat de strekking van beide varianten gelijk is, zijn er toch kleine nuances. Je gebruikt beide uitspraken in verschillende situaties. ´Op de hoogte stellen´ is formeler dan ´op de hoogte brengen´. 

Op de hoogte stellen

‘Op de hoogte stellen´ is de beste keuze in een formele setting. Wil je informatie delen met zakenrelaties of collega´s dan kun je die het beste op de hoogte stellen. Het is ook aan te raden om dit in de communicatie ook zo te noemen. Je gebruikt ´op de hoogte stellen´ dus zowel in gesproken taal, bijvoorbeeld tijdens vergaderingen, als in geschreven tekst, zoals in notulen, e-mails en rapporten. 

Gebruik ´op de hoogte stellen´ in een situatie waarin men beleefd moet zijn. Meestal is dat in een zakelijke setting, maar er zijn ook bedrijven waarin men vrij informeel met elkaar omgaat. Als je communiceert met iemand die hoger in rang is, dan raden we aan om altijd ´op de hoogte stellen´ te gebruiken.

Voorbeeld: We willen u op de hoogte stellen van het eindrapport.

Op de hoogte brengen

In het dagelijks leven in gesprek met vrienden, kennissen of familie is het beter om ´op de hoogte brengen´ te gebruiken. Deze optie is wat neutraler en informeler en komt meer voor in gesproken taal. Als een gesprek niet te serieus is kun je beter voor deze optie gaan.

Voorbeeld: Ik wilde je nog even op de hoogte brengen van onze plannen.

Vind de juiste nuance

´Op de hoogte brengen´ en ´op de hoogte stellen´ kunnen allebei gebruikt worden. Er is eigenlijk geen goed of fout, maar er zijn wel nuances. We raden aan om in een zakelijke setting of tijdens een serieuze aangelegenheid ´op de hoogte te stellen´ te gebruiken. Ben je in gesprek met mensen van je eigen leeftijd, vrienden of familie dan is ´op de hoogte brengen´ de beste optie. Je hoeft er echter niet te veel over na te denken.

Foto van Fien
Fien

Ik ben Fien, een enthousiaste schrijver met een brede interesse in uiteenlopende onderwerpen. Of het nu gaat om lifestyle, psychologie, wetenschap of actuele ontwikkelingen, ik geniet ervan om diep in een onderwerp te duiken en mijn inzichten op een heldere en boeiende manier te delen. Mijn doel is om lezers te informeren, inspireren en aan het denken te zetten. Schrijven is voor mij een creatieve manier om kennis over te brengen en verhalen tot leven te brengen. Met een nieuwsgierige blik en een vlotte pen blijf ik voortdurend op zoek naar interessante invalshoeken en nieuwe perspectieven.

Delen